Węgierski gulasz z fasolą |
300 g wieprzowiny może być łopatka
żeberka lub kości
1 łyżeczka przyprawy do fasoli prymat
1 łyżeczka przyprawy węgierskiej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
listek laurowy
szczypta chili
kilka ziaren ziela angielskiego
świeże lub mrożone oregano
natka pietruszki
majeranek
Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Wodę odlać , zalać czystą, włożyć umyte kości.
Mięso pokroić w kostkę i przysmażyć na ostrym ogniu. Do fasoli dodać listek laurowy i ziele angielskie po czym mięso usmażone i jeśli zostało coś na patelni należy wlać 2-3 łyżki gorącej wody w ktorej gotuje się fasola, opłukać i dodać do gulaszu. Dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. przyprawić przyprawą węgierską i przyprawą do fasoli.
Kiedy fasolka jest juz miękka dodać koncentrat pomidorowy , dobrze wymieszać i doprawić ziołami. Podawać z pieczywem.
Węgierski gulasz z fasolą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.