Bitki w ziołach i czerwonym winie. |
2 łyżki oliwy
3/4 szkl wina czerwonego
łyżka tymianku
łyżeczka majeranku
szczypta kolendry
szczypta pieprzu
Bitki w ziołach i czerwonym winie. |
sól
Mięso pokroić na plastry i rozbić młotkiem jak na schabowe. Zioła wymieszać z oliwą i 2 łyżkami wina.
Natrzeć wszystkie plastry i dobrze skropić resztką marynaty ziołowej.
Przygotować dodatki do obiadu, mogą to być ziemniaczki pieczone i buraczki zasmażane.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, najlepiej smalec i przysmażyć z obu stron nasze bitki, Przełożyć do rondelka, na tym samym tłuszczu przyrumienić pokrojoną na plastry cebulę i dodać do mięsa. Podlać winem, patelnię przepłukać odrobiną wody i również dodać do garnka z mięsem. Przykryć i dusić ok 1 godzinę, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Posolić do smaku dopiero na końcu.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.