Knedle z kurczakiem |
400 g mąki
1 jajko
sól
nadzienie;
2 udka
2 marchewki
Knedle z kurczakiem |
1 jajko
sól
pieprz
łyżka oregano
majeranek
ziele angielskie
listek laurowy
Ziemniaki ugotować, odcedzić wystudzić.
Udka ugotować z cebulą i marchewką doprawić solą, dodać ziele angielskie i listek laurowy.
Knedle z kurczakiem |
Zmielić najpierw ziemniaki, potem mięso i warzywa. Nie trzeba myć maszynki.
Ziemniaki wymieszać z mąką, dodać jajko i zagnieść ciasto.
Do mięsa dodać jajko, oregano, majeranek, doprawić solą i pieprzem, wyrobić łyżką.
Ciasto podzielić na kulki wielkości małej pyzy, rozpłaszczyć i nadziewać łyżką mięsa.
Zakleić i uformować na kształt owalny. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać ze skwarkami i cebulką.
Knedle z kurczakiem |
Rosół z gotowania udek możemy wykorzystać do innych celów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.