Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 lutego 2013

Kurczak w brązach

kurczak w brązach






Kurczak w brązach
1 kurczak ok 2 kg
na marynatę;
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka octu winnego czerwonego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki papryki słodkiej

Kurczaka umyć, oczyścić wnętrze.
Produkty na marynatę wymieszać w miseczce.
Kurczak w brązach
Kurczaka natrzeć marynatą ze wszystkich stron i w środku, odstawić na ok 12 godzin.
Można w międzyczasie obrócić kurczaka.

Przełożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego, polać odstałą marynatą, podlać ok pół szkl wody i wstawić do piekarnika na dolną półkę. Piec ok 1,5 godz w temp 200 st.
Do kurczaka przygotować pieczone ziemniaczki lub frytki i surówkę z kiszonej kapusty.



Kurczak w brązach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...