Ozorki z warzywami w sosie własnym z kluskami śląskimi |
1 cebula
kawałek pora
pół selera
2 marchewki
1 pietruszka
listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
odrobina chili
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
bazylia
majeranek
suszona natka pietruszki
świeża natka pietruszki.
Ozorki umyć i oczyścić, wyciąć ślinianki. Włożyć do garnka, dodać warzywa. listek laurowy i ziele angielskie, zalać wodą tak by wszystko było zanurzone. Ugotować do miękkości. Wyjąć wszystko na talerz, warzywa pokroić na plasterki, do wywaru dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać, dodać na dno pokrojone warzywa, ozorki obrać ze skórki, pokroić w plasterki wrzucić na wierzch.
posypać solą, pieprzem, bazylią, majerankiem, i suszoną natką pietruszki i chili, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 15 min. pod koniec lekko wymieszać.
W międzyczasie przygotować kluski śląskie według własnego przepisu .
Podawać z kluskami obficie posypane zieloną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.