300 g makaronu (grube świderki razowe)
600 g wieprzowiny (łopatka)
pół cebuli białej czosnkowej
łyżeczka majeranku
łyżeczka tymianku
pół szkl wina czerwonego
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz kolorowy
łyżka mąki kukurydzianej
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki
Makaron ugotować , odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić.
Mięso pokroić w cieniutkie plastry a potem w paski, Na patelni rozgrzać łyżeczkę smalcu, włożyć mięso, dodać pokrojoną w piórko cebulę, podsmażyć aż wyparuje płyn i mięso się przyrumieni. Podlać winem dodać ocet balsamiczny przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Na koniec dodać mączkę kukurydzianą i wymieszać dobrze aż sos zgęstnieje ładnie. Dodać makaron, podgrzać i podawać obficie posypane natką pietruszki z konserwową papryką lub ogórkiem
.
600 g wieprzowiny (łopatka)
pół cebuli białej czosnkowej
łyżeczka majeranku
łyżeczka tymianku
pół szkl wina czerwonego
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz kolorowy
łyżka mąki kukurydzianej
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki
Makaron ugotować , odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić.
Mięso pokroić w cieniutkie plastry a potem w paski, Na patelni rozgrzać łyżeczkę smalcu, włożyć mięso, dodać pokrojoną w piórko cebulę, podsmażyć aż wyparuje płyn i mięso się przyrumieni. Podlać winem dodać ocet balsamiczny przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Na koniec dodać mączkę kukurydzianą i wymieszać dobrze aż sos zgęstnieje ładnie. Dodać makaron, podgrzać i podawać obficie posypane natką pietruszki z konserwową papryką lub ogórkiem
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.