Domowe masełko |
.
Śmietanę wlałam do pojemnika plastikowego o poj 2,5 l
Zakręciłam i potrząsałam dość długo, śmietana najpierw się rozrzedziła potem bardzo zgęstniała i na koniec zrobiła się chropowata aż w końcu oddzieliła się od maślanki, lekko potrząsając pojemnikiem pozwoliłam jej ubić się w duże grudki masła.
Po wyjęciu łyżką należy ugniatać masło by wydobyć resztki maślanki uformować w osełkę i w misce podrzucając lekko i obracając wygładzić i ubić masełko.
Maślanka jest pyszna do ziemniaczków
Do zrobienia masełka zainspirowała mnie Joanna55 Kliknij tu i dziewczyny które też zrobiły masełko i pochwaliły się na stronie Przyślij Przepis. Nagle też mi się zachciało domowego masełka takiego jak robiłyśmy z mamą dawno temu, jak jeszcze mieszkaliśmy na wsi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.