Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

8 czerwca 2013

Serniczek truskawkowo herbatnikowy


500 g sera białego
200 ml śmietany 18%
1 szkl mleka
8 łyżeczek żelatyny
3/4 szkl cukru
cukier wanilinowy

warstwa herbatnikowa
2 op herbatników petit beurre
1 szkl mleka
3 łyżeczki żelatyny

1 galaretka cytrynowa
500 g truskawek









Do przygotowania serniczka będzie potrzebna duża forma na babkę z silikonu.

Rozpuścić galaretkę cytrynową, na dnie formy ułożyć umyte truskawki i zalać chłodną galaretką, tylko tyle by truskawki lekko podniosły sie od dna ok 1,5 szkl (resztę galaretki zużyć na coś innego)
Zastudzić w lodówce. Ser, śmietanę, mleko, cukier i cukier waniliowy włożyć do kubka do cocktaili i dobrze zmiksować. W pół szkl wrzątku rozpuścić 8 łyżeczek żelatyny. Pokroić resztę truskawek w kostkę. Do zmiksowanego sernika dodać żelatynę (jeszcze ciepłą ), dobrze wymieszać i wylać część masy na zastudzone truskawki w galaretce, posypać pokrojonymi truskawkami i wylać resztę masy.
Herbatniki połamać i zalać szklanką mleka by dobrze rozmokły. W pół szkl wrzątku rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Herbatniki zmiksować dokładnie dodać rozpuszczoną żelatynę i na wierzch w formę wylać warstwę ciasteczkową.  U mnie wyszła pełna forma po brzegi.
Zastudzić całość.



Porada:  formę do góry dnem położyć na talerzu i oblać ciepłą wodą, szybko obrócić trzymając oburącz zlać wodę i delikatnie zdjąć formę, u mnie zeszła łatwo odwracając się na lewą stronę. 

1 komentarz:

  1. Ale świetny! Wygląda bajecznie :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...