500 g sera białego
200 ml śmietany 18%
1 szkl mleka
8 łyżeczek żelatyny
3/4 szkl cukru
cukier wanilinowy
warstwa herbatnikowa
2 op herbatników petit beurre
1 szkl mleka
3 łyżeczki żelatyny
1 galaretka cytrynowa
500 g truskawek
Do przygotowania serniczka będzie potrzebna duża forma na babkę z silikonu.
Rozpuścić galaretkę cytrynową, na dnie formy ułożyć umyte truskawki i zalać chłodną galaretką, tylko tyle by truskawki lekko podniosły sie od dna ok 1,5 szkl (resztę galaretki zużyć na coś innego)
Zastudzić w lodówce. Ser, śmietanę, mleko, cukier i cukier waniliowy włożyć do kubka do cocktaili i dobrze zmiksować. W pół szkl wrzątku rozpuścić 8 łyżeczek żelatyny. Pokroić resztę truskawek w kostkę. Do zmiksowanego sernika dodać żelatynę (jeszcze ciepłą ), dobrze wymieszać i wylać część masy na zastudzone truskawki w galaretce, posypać pokrojonymi truskawkami i wylać resztę masy.
Herbatniki połamać i zalać szklanką mleka by dobrze rozmokły. W pół szkl wrzątku rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Herbatniki zmiksować dokładnie dodać rozpuszczoną żelatynę i na wierzch w formę wylać warstwę ciasteczkową. U mnie wyszła pełna forma po brzegi.
Zastudzić całość.
Porada: formę do góry dnem położyć na talerzu i oblać ciepłą wodą, szybko obrócić trzymając oburącz zlać wodę i delikatnie zdjąć formę, u mnie zeszła łatwo odwracając się na lewą stronę.
Ale świetny! Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com