Patisony faszerowane |
1 pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 cebule młode
1 łyżka masła
1 kulka mozzarelli
sól
pieprz
oregano
łyżeczka pomidorów suszonych
4 pomidory
świeża bazylia ok 10 listków
świeże oregano ok 10 listków
50 ml wina białego wina
olej do smażenia
Patisony umyć, odciąć krążek od strony ogonka , wydrążyć przy pomocy łyżki .
Mięso pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Masło rozpuścić na patelni, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso i 1/3 miąszu z patisonów pokrojone w kostkę, przyprawić do smaku solą pieprzem szczyptą oregano i pół łyżeczki suszonych pomidorów. Podsmażyć ok 10 min. Zdjąć z ognia i wystudzić. Mozzarellę pokroić w kosteczkę wymieszać z nadzieniem. Całe nadzienie wepchnąć do wydrążonych patisonów, przykryć kapelusikiem.
Przygotować garnek do duszenia lub głęboką patelnię. Wlać 2 łyżki oleju, włożyć pokrojone pomidory i resztę miąszu z patisonów i cebulę. Podsmażyć kilka minut, dodać bazylię, oregano, pół łyżeczki suszonych pomidorów, doprawić solą i pieprzem , podlać winem i wstawić nadziane patisony. przykryć pokrywką i dusić ok 40 min. na wolnym ogniu.
Gotowe patisony wyjąć , sos zmiksować blenderem , wlać do sosjerki i podać do obiadu.
Do tego dania podałam młode ziemniaczki z wody z koperkiem.
Patisony faszerowane |
Patisony faszerowane |
wow, bardzo oryginalne danie i przepięknie się prezentuje :) koniecznie do spróbowania, pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/salatka-tajska-z-grillowana-wolowina/
OdpowiedzUsuńPrzepyszności. Uwielbiam!:-)
OdpowiedzUsuńnie wiem czy to jest najbardziej dietetyczne danie jakie znam, ale na pewno najbardziej intrygujące! powinnaś zgłosić ten przepis do jakiegoś konkursu, chociażby tego co teraz jest na fb na mojej nowej figurze - moim zdaniem nadaje się IDEALNIE !
OdpowiedzUsuńFajny przepis, właśnie czegoś takiego szukałam :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie po przepisy na przetwory z patisonów http://thebestthing12.blogspot.com/2013/08/przetwory-cukinie-patisony-papryka.html