Przepis znalazłam na blogu "Życie smakiem się toczy" którego właścicielka Ewa pozwoliła mi zamieścić przepis na moim blogu..
Pesto ma niesamowity aromat, amatorzy rukoli mogą być zachwyceni tym wynalazkiem.
Mnie smakuje na kanapce i z makaronem. Polecam
Jako że rukoli mam w ogrodzie bardzo dużo ja zrobiłam aż 4 porcje .
100 g świeżej rukoli
2 łyżki nasion słonecznika
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól
2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
Rukolę umyć i osuszyć. Włożyć do pojemnika blendera, dodać czosnek, nasiona słonecznika i oliwę
Wszystkie składniki (oprócz sera) zmiksować na gładką masę.
Na koniec dodać starty ser, wymieszać i przełożyć do słoiczków. Na wierzchu zalać odrobiną oliwy.
Przechowywać w lodówce do 2 tyg
Pesto ma niesamowity aromat, amatorzy rukoli mogą być zachwyceni tym wynalazkiem.
Mnie smakuje na kanapce i z makaronem. Polecam
Jako że rukoli mam w ogrodzie bardzo dużo ja zrobiłam aż 4 porcje .
Pesto z rukoli |
100 g świeżej rukoli
2 łyżki nasion słonecznika
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól
2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
Rukolę umyć i osuszyć. Włożyć do pojemnika blendera, dodać czosnek, nasiona słonecznika i oliwę
Wszystkie składniki (oprócz sera) zmiksować na gładką masę.
Na koniec dodać starty ser, wymieszać i przełożyć do słoiczków. Na wierzchu zalać odrobiną oliwy.
Przechowywać w lodówce do 2 tyg
ps. gdzieś czytałam ze pesto można zamrażać.
Sprawdzę to i dodam notkę później.
Pesto z rukoli |
Super Ci wyszło! :) Cieszę się, że mój przepis Ci się spodobał i zasmakował :)
OdpowiedzUsuńo tak ! Dziękuję.
UsuńWygląda świetnie :) Na pewno pycha z makaronem! :)
OdpowiedzUsuń