Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

31 sierpnia 2013

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią


4-5 ziemniaków
2 cukinie (żółta i zielona)
400 ml śmietany 18%
100 g sera mozzarella z bloku
sól
pieprz
1 jajko
sos (moze być grecki ze słoika lub inny pomidorowy)
oregano
kawałek czerwonej papryki

Cukinie przekroić na pół i pokroić na cienki długie plasterki (ja użyłam nożyk do sera) lekko posolić i odstawić na pół godziny.
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach, odcedzić, wystudzić i obrać ze skórki.
Dno formy do zapiekanek wysmarować oliwą, ziemniaki pokroić na plasterki i ułozyć na dnie.
rozsmarować cienko sos (może być też sos uncle bens lub słodko kwaśny)
na sosie rozłozyć pojedyńcze plasterki, resztę cukini zwijać w ruloniki i ustawić ciasno obok siebie. Do środka rulonikow włozyć kawałeczki papryki.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, zetrzeć na tarce ser mozzarella , do smaku dodać sól i pieprz.
Wylać na cukinie, powoli by śmietana wpłyneła pomiedzy cukinię i do środka. Posypać szczyptą oregano.

Zapiekać w temp ok 200 st przez ok 40 min.
podawać z pomidorami po wegetariańsku lub do mięsa czy ryby.




































Odgrzewana zapiekanka z kiełbaską smakuje równie dobrze 



Opublikowany w










Nagrodzony za najlepszy przepis miesiąca w "Kobieta i życie"






3 komentarze:

  1. Piekna!! U mnie dzis tez cukiniowo bylo,ale nie tak pieknie i kolorowo jak u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanka jak prawdzie dzieło sztuki :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Cukinia pięknie zwinięta jak pąki róż :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...