4-5 ziemniaków
2 cukinie (żółta i zielona)
400 ml śmietany 18%
100 g sera mozzarella z bloku
sól
pieprz
1 jajko
sos (moze być grecki ze słoika lub inny pomidorowy)
oregano
kawałek czerwonej papryki
Cukinie przekroić na pół i pokroić na cienki długie plasterki (ja użyłam nożyk do sera) lekko posolić i odstawić na pół godziny.
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach, odcedzić, wystudzić i obrać ze skórki.
Dno formy do zapiekanek wysmarować oliwą, ziemniaki pokroić na plasterki i ułozyć na dnie.
rozsmarować cienko sos (może być też sos uncle bens lub słodko kwaśny)
na sosie rozłozyć pojedyńcze plasterki, resztę cukini zwijać w ruloniki i ustawić ciasno obok siebie. Do środka rulonikow włozyć kawałeczki papryki.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, zetrzeć na tarce ser mozzarella , do smaku dodać sól i pieprz.
Wylać na cukinie, powoli by śmietana wpłyneła pomiedzy cukinię i do środka. Posypać szczyptą oregano.
Zapiekać w temp ok 200 st przez ok 40 min.
podawać z pomidorami po wegetariańsku lub do mięsa czy ryby.
Odgrzewana zapiekanka z kiełbaską smakuje równie dobrze
Opublikowany w
Nagrodzony za najlepszy przepis miesiąca w "Kobieta i życie"
Piekna!! U mnie dzis tez cukiniowo bylo,ale nie tak pieknie i kolorowo jak u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńZapiekanka jak prawdzie dzieło sztuki :) Pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Cukinia pięknie zwinięta jak pąki róż :)
OdpowiedzUsuń