Przepis zapożyczyłam za zgodą właścicielki BIETKI
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/swojski-zolty-ser#a215268
1 kg białego twarogu swojskiego
1,5 l mleka
12,5 dkg masła
3 żółtka
sól do smaku
można dodać kminek do smaku
Mleko zagotować, dodać pokruszony ser, mieszać aż z mleka zrobi się serwatka, odcedzić na gęstym sicie lub przez gazę. W tym samym rondlu rozpuścić masło dodać ser i żółtka oraz sól do smaku,
mieszać i smażyć kilkanaście minut.
Ser przełożyć do formy, ja użyłam butelki po mleku. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/swojski-zolty-ser#a215268
Przygotowałam połowę porcji , uzyskałam 800 g gotowego sera żółtego
1 kg białego twarogu swojskiego
1,5 l mleka
12,5 dkg masła
3 żółtka
sól do smaku
można dodać kminek do smaku
Mleko zagotować, dodać pokruszony ser, mieszać aż z mleka zrobi się serwatka, odcedzić na gęstym sicie lub przez gazę. W tym samym rondlu rozpuścić masło dodać ser i żółtka oraz sól do smaku,
mieszać i smażyć kilkanaście minut.
Ser przełożyć do formy, ja użyłam butelki po mleku. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Taki domowy ser musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńJest super, taki twardy prawdziwy ser, pomyslalam ze gdyby go uwędzić to byłyby oscypki jak sie patrzy :)
UsuńMleka 1.5 czego?
OdpowiedzUsuńlitra .. przepraszam, umknęło .
UsuńWitam a na jakim ogniu gotować chodzi mi o temperaturę ? Z tego co pamiętam twaróg robiło się na małym nie można było zagotować?
OdpowiedzUsuńżółty ser nie jest twarogiem tylko jest zrobiony z twarogu i smażymy go w takiej temperaturze by się smażył :) nie mierzę temperatury w takich przypadkach
Usuń