300 g mąki
150 g margaryny
szczypta soli
2 łyżki wody
1 jajko
1 żółtko
nadzienie
1 bakłażan
400 g serka wiejskiego
1 op przyprawy Tzatziki (prymat)
1 jajko
100 g sera mozzarella z bloku lub inny żółty
70 g szynki w plastrach
Pokroić bakłażan na plastry, posolić i odstawić. Po ok 1 godzinie wypłukać i osączyć na durszlaku.
Ciasto zagnieść i wylepić formę do tarty, przykryć papierem i wysypać fasolą lub innym ziarnem na obciążenie. Wstawić do piekarnika na 20 min w temp 200 st.
Serki wymieszać z jajkiem i przyprawą Tzatziki dodać połowę startego sera mozzarella lub żółtego.
Na podpieczonym cieście rozsmarować cienką warstwę serka, ułożyć pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i na wierzchu bakłażan, przykryć resztą serka z przyprawą i posypać tartym żółtym serem.
Zapiec ok 30 min w temp 180 st.
Tartę podałam z pokrojonymi pomidorami.
Bakłażan to chyba moje ulubione warzywo psiankowate! Najlepiej smakuje właśnie zapiekany. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate :)
OdpowiedzUsuńAle wypasiona,jak pizza mniam :)
OdpowiedzUsuń