ciasto
300 g mąki
pół łyżeczki soli
szczypta oregano
szczypta majeranku
szczypta pieprzu
1 jajko
1 żółtko
150 g margaryny
nadzienie
3 cykorie
1 pierś z kurczaka
50 g papryki
1/4 cebuli
garść suszonej żurawiny
2 ząbki czosnku
400 ml śmietany
1 jajko
50 g sera żółtego
łyżeczka suszonych pomidorów
szczypta oregano
sól
pieprz
Ciasto zagnieść, wylepić formę do tarty nakłuć widelcem.
Przygotować nadzienie, Cykorię przekroić wzdłuż, każdą na 4 części. Mięso i paprykę pokroić w kostkę. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Szybko przysmażyć pokrojoną cykorię, zdjąć ją na talerz. Na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojone mięso i paprykę.
Przyprawić do smaku i dodać żurawinę. Odstawić.
Śmietanę wymieszać z jajkiem , dodać szczyptę soli, pieprz i szczyptę oregano starty żółty ser oraz suszone pomidory.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego 180 st na 15-17 min.
Ciasto wyjąć, wyłożyć mięso z papryką, przykryć sosem ze śmietany i sera , trochę sosu ok 1/3 pozostawić. Z cykorii wyciąć środki i ułożyć ją dookoła na tartę, Polać resztą sosu. posypać odrobiną suszonych pomidorów i żurawiną.
Zapiec ok 20 min w temp 180 st
podać z surówką
1 cykoria
1-2 pomidory
pół cebuli
pół papryki
sól
pieprz
natka pietruszki
oliwa
Wszystko pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki i oliwą.
Opublikowany w
Myślałam, że to jakieś rybki a nie cykoria. :)
OdpowiedzUsuń