ok 1 kg opieniek
2 łyżki masła
1 cebula
sól
pieprz
szczypta bazylii
1 łyżeczka majeranku
400 ml śmietany 18 lub 22 %
Opieńki oczyścić i umyć, odcedzić i pozostawić do odsączenia.
W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i przyrumienić ją na złoty kolor. Dodać opieńki i od czasu do czasu mieszając odparować ponieważ puszczą sporo zawartej w nich wody.
Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i bazylią, można dać szczyptę estragonu ale u mnie akurat się skończył. Pod koniec kiedy już płyny odparują dodać śmietanę i chwilę pogotować.
Takie duszone grzybki podaję do chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.