Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

20 października 2013

Dary lasu - opieńki duszone na maśle


ok 1 kg opieniek
2 łyżki masła
1 cebula
sól
pieprz
szczypta bazylii
1 łyżeczka majeranku
400 ml śmietany 18 lub 22 %

Opieńki oczyścić i umyć, odcedzić i pozostawić do odsączenia.
W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i przyrumienić ją na złoty kolor. Dodać opieńki i od czasu do czasu mieszając odparować ponieważ puszczą sporo zawartej w nich wody.
Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i bazylią, można dać szczyptę estragonu ale u mnie akurat się skończył. Pod koniec kiedy już płyny odparują dodać śmietanę i chwilę pogotować.
Takie duszone grzybki podaję do chleba.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...