mini śliweczki węgierki ok 300 g
cukier brązowy
szczypta cynamonu
szczypta cukru waniliowego
na ciasto
ok 400 g ugotowanych ziemniaków
1/5 szkl mąki
1 jajko
szczypta soli
bita śmietana
Śliweczki wydrylować, posypać brązowym cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym, delikatnie wymieszać.
Zagnieść ciasto kopytkowe, uformować wałek i pokroić w równe kawałeczki nie za duże, sprawdzić na pierwszym, tylko tyle by zawinąć jedną mini śliweczkę.
Resztę śliweczek pokroić w kostkę , można dodać jeszcze odrobinę cukru.
Knedle ugotować we wrzątku , podawać z bitą śmietaną , posypać kawałeczkami sliwek w cukrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.