Przepis pochodzi ze zbioru użytkowniczki rena123 na portalu Przyslij Przepis
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kotleciki-grzybiarza-3
ok. 400g grzybów leśnych (waga po obgotowaniu)
2 małe ugotowane ziemniaki (ok.100g)
1 jajko
1 cebula
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
bułka tarta ok 7 łyżek
olej
sól, pieprz
Grzyby ugotować, odcedzić . Wystudzić i zemleć w maszynce do mięsa razem z ziemniakami.
Cebulkę drobno posiekać i przyrumienić na łyżce tłuszczu. Do masy grzybowej dodać cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, oraz jajko i przyprawy do smaku, sól i pieprz, masę grzybową mieszać dodając po jednej łyżce bułki tartej, (to ile wejdzie bułki zalezy od tego jak wilgotne mamy grzyby) Masę wymieszać. Formować niewielkie kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na tłuszczu na rumiany kolor z obu stron.
Ja podałam je z ziemniakami i sałatką pikantną z ogórków.
pamiętam te kotleciki jak jadłam u sąsiadki :) i właśnie były chyba z pietruszką bądź z koperkiem :)
OdpowiedzUsuńsuper kotleciki:)
OdpowiedzUsuńa teraz maniacy gotowanie zagłosujmy na kocham gotować - http://goo.gl/OPJnSn