kapusta biała ok 1 kg
1 marchew
1 cebula
1 mostek wieprzowy ok 700 g
pętko kiełbasy cienkiej
1 łyżka grzybków suszonych tartych
7-8 śliwek suszonych
1 łyżka cukru brązowego
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżeczka majeranku
łyżeczka kminku
ziele angielskie
listek laurowy
kilka ziaren jałowca
ziele angielskie
listek laurowy
kilka ziaren jałowca
400 l wywaru wołowo drobiowego
2 szkl wody
2 łyzki tłuszczu z pieczeni drobiowej
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Kapustę kiszoną wypłukać i odcisnąć, kapustę białą poszatkować. Mięso z mostka odciąć i pokroić drobno razem z kiełbasą. Na patelni przyrumienić mięso i kiełbasę razem z cebulką.
Wszystkie składniki wraz z grzybkami i posiekanymi śliwkami, oprócz wody i wywaru wymieszać w większym naczyniu. Na dnie szybkowara włożyć tłuszcz i wlać połowę wywaru, włożyć część wymieszanej z przyprawami i mięsem kapusty, do środka włożyć mostek z kostkami i przykryć resztą kapusty. Polać wywarem, patelnię po mięsie przepłukać wodą i dodać również do garnka szybkowara.
szybkowar szczelnie zamknąć i nastawić na ogień. Od czasu kiedy zacznie się gotować odmierzyć 40 min i dusić na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, odczekać kilka minut i wtedy dopiero otworzyć. Wyjąć kostki, oddzielić mięso i dodać do bigosu. Bigos przemieszać i dodać koncentrat. Można dodać również zasmażkę, ale ja nie dodaję ze względów zdrowotnych. Na chwilę wstawić jeszcze na ogień i ciągle mieszając odparować nadmiar płynu gdyby został .
Przepis wydaje się bardzo dobry. Właśnie w bigosie zależy najbardziej na kompozycji wszystkich składników. Uwielbiam go w różnych wydaniach - choć wiadomo, że nie można jeść go zbyt często. Polecam też trochę inne rozwiązanie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/ sama też robię takie od czasu do czasu.
OdpowiedzUsuń