1 udziec indyczy z kością
sól
pieprz
papryczka chili suszona
tymianek
oregano
2 łyżki octu balsamicznego
50 ml wina czerwonego wytrawnego
500 ml wywaru z kości drobiowych lub wołowych
3 marchewki
3 pietruszki
1 cebula
Udziec oczyścić, usunąć kość. Kość włożyć do garnka szybkowaru. Udziec posypać przyprawami zwinąć skórką na zewnątrz i obwiązać mocno sznureczkiem. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na kawałki , pokroić cebulę, wszystko włożyć do garnka, podlać rosołem, winem, dodać ocet balsamiczny. Zagotować wszystko, włożyć wcześniej przygotowany udziec, przykryć, zakręcić szybkowar i ustawić na średnim ogniu na godzinę.
W tym czasie można przygotować kluski śląskie lub ziemniaki i surówke.
Po godzinie zamknąć ogień i pozostawić jeszcze na ok 15 min.
Mięso podawać pokrojone w grube plastry, polać wszystko wytworzonym w czasie gotowania wywarem i obłożyć warzywkami.
do dekoracji położyłam gałązki majeranku
Opublikowane w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.