pół główki kapusty białej ok 1,5 kg
3 garście jabłek suszonych
5-6 kiełbasek białych
1 cebula
1 marchewka
1 łyżeczka kminku
sól
kolendra młotkowana z pieprzem
1 szkl wywaru z kości wołowo drobiowych
3 łyżki oleju
Kapustę poszatkować, cebulę drobno posiekać, marchewkę pokroić w plasterki lub słupki.
W garnku na dno podlać olej, wrzucić pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć, podlać bulionem, dodać kiełbaski przekrojone na pół , przyprawy i suszone jabłka, dusić pod przykryciem do miękkości, pod koniec odparować nadmiar płynu. Podawać do chleba lub z ziemniakami.
Kwaskowy posmak jabłek nadaje fantastycznego smaczku kapuście i nie potrzeba już pomidorów.
uwielbiam takie klimaty, swojskie, mniam :)
OdpowiedzUsuń