1 kurczak ok 2 kg
na marynatę
1 łyżeczka tymianku
szczypta oregano
szczypta pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Kurczaka umyć, oczyścić, położyć grzbietem do góry i nożycami lub ostrym nożem wyciąć cały kręgosłup od szyi po ogon. ( nie wyrzucać, przyda się na zupę)
Kurczaka rozłożyć lekko przełamując mostek.
Wszystkie składniki marynaty umieścić w moździerzu i dobrze utrzeć.
Natrzeć kurczaka marynatą, umieścić w blaszce i odstawić na kilka godzin.
Piec w temp 200 st przez godzinę. Podać z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.