ciasto
400 g mąki
250 g margaryny
100 g cukru
szczypta proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 jajka
do brązowych 2 łyżeczki kakao
masa;
1 szkl mielonych orzechów
0,5 szkl mleka
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżka rumu
2 łyżeczki kakao
200 g masła
Zagnieść ciasto z podanych składników, przy białych nie dodawać kakao, do brązowych dodać.
Uformować wałeczek, pociąć na małe kawałeczki, Przy pierwszych próbach sprawdzać piekąc po 1-2 szt by nie były za duże ani za małe.
masa:
Mleko zagotować , zalać orzechy, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Margarynę utrzeć z cukrem, partiami dodać orzechy i kakao, a następnie rum. Masę miksować ok 5 min. Schłodzić w lodówce.
Orzeszki nadziewać masą, posypać cukrem pudrem.
Na ten blog wszedłem trochę przypadkowo,ale tego w ogóle nie żałuję.Ten blog jest po prostu rewelacyjny.
OdpowiedzUsuń