Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 listopada 2013

Zawijaski drożdżowe z cynamonem

Znalazłam je przez przypadek, uznałam ze to moje klimaty, ciasto drożdżowe lubi mnie a ja je więc postanowiłam je szybciutko zrobic. 
Umieszaczam na blogu za pozwoleniem właścicielki bloga Ósmy kolor tęczy gdzie znajduje się przepis








2,5 szklanki mąki 
7g suchych drożdży (1 opakowanie), ja dodałam drożdże zwykłe 25g

130 ml letniego mleka
1 jajko 
1 żółtko
1/4 szklanki cukru
80g masła
1/2 łyżeczki soli
Do nadzienia:
50g masła
2 łyżki cukru
1  łyżeczka cynamonu


Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku zamieszać i odstawić na 10 minut.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, żółtko, cukier, sól, oraz drożdże z mlekiem i wymieszać.
Dodać rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt o wymiarach 30x60cm.
Ciasto posmarować rozpuszczonym masłem i oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.
Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę.
Kroić na ukos tworząc kawałki i bokach ok 2cmx7cm. Każdy kawałek przyciskać drewnianym trzonkiem przez środek do samego dołu, uważając jednocześnie, by nie przeciąć ciasta.
Układać na blasze pozostawiając dość duże odstępy, ponieważ drożdżówki sporo urosną.
Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok 20 minut na złoty kolor.
Można polukrować, ale nie jest to konieczne.













































Długo nie trzeba było czekać by powstała wersja tradycyjna czyli wszystko tak samo tylko ciasto rosło sobie w ciepłym miejscu i po zrobieniu bułeczki rownież rosły na blaszce.
Moim zdaniem są lepsze, mięciutkie i puszyste. 







6 komentarzy:

  1. wszystko co ma w swojej nazwie drożdżowe i cynamon zasługuję na moja uwagę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ślicznie pozwijane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wyglądają ! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wyszły, cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam :)
    Małgosia z "8 koloru tęczy"

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszły rewelacyjnie !!! wypróbuję ,na pewno ...pozdrowionka :)))

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...