Znalazłam je przez przypadek, uznałam ze to moje klimaty, ciasto drożdżowe lubi mnie a ja je więc postanowiłam je szybciutko zrobic.
Umieszaczam na blogu za pozwoleniem właścicielki bloga Ósmy kolor tęczy gdzie znajduje się przepis
Umieszaczam na blogu za pozwoleniem właścicielki bloga Ósmy kolor tęczy gdzie znajduje się przepis
7g suchych drożdży (1 opakowanie), ja dodałam drożdże zwykłe 25g
130 ml letniego mleka
130 ml letniego mleka
1 jajko
1 żółtko
1/4 szklanki cukru
80g masła
1/2 łyżeczki soli
Do nadzienia:
50g masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku zamieszać i odstawić na 10 minut.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, żółtko, cukier, sól, oraz drożdże z mlekiem i wymieszać.
Dodać rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt o wymiarach 30x60cm.
Ciasto posmarować rozpuszczonym masłem i oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.
Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę.
Kroić na ukos tworząc kawałki i bokach ok 2cmx7cm. Każdy kawałek przyciskać drewnianym trzonkiem przez środek do samego dołu, uważając jednocześnie, by nie przeciąć ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok 20 minut na złoty kolor.
Uwielbiam te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńwszystko co ma w swojej nazwie drożdżowe i cynamon zasługuję na moja uwagę ;)
OdpowiedzUsuńAleż ślicznie pozwijane :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają ! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyszły, cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMałgosia z "8 koloru tęczy"
wyszły rewelacyjnie !!! wypróbuję ,na pewno ...pozdrowionka :)))
OdpowiedzUsuń