żeberka 3-4 porcje zależnie od potrzeby
500g ziemniaków
1/4 główki kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 łyżki drobno posiekanego imbiru (korzeń)
2 łyżeczki cukru
1,5 szkl wody
sól
pieprz
rozmaryn
bazylia
oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
tłuszcz do smażenia
Na dno garnka (szybkowara) wlać 2 łyżki tłuszczu, włożyć pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, następnie cebulę i kapustę i drobno posiekany imbir, posypać przyprawami i cukrem.
Żeberka umyć, osuszyć i przysmażyć z obu stron na patelni zwilżonej tłuszczem ( najlepiej smalcem ale może być i olej) Przyrumienione żeberka ułożyć na warzywach w garnku, podlać wodą, żeberka posypać solą, pieprzem, rozmarynem i bazylią. Przykryć szybkowar szczelnie pokrywą i nastawić na ogień. Od momentu zagotowania dusić 30-35 min, zdjąć z ognia i kiedy szybkowar skończy dmuchać parą, otworzyć i podawać z kiszonym lub konserwowym ogórkiem.
Opublikowany w
Ale apetyczne mięsiwo mmm :)
OdpowiedzUsuń