1 karp ok 2 kg
1 l mleka
sól
pieprz
cytryna
oliwa
olej do smażenia
mąka do panierowania
bułka tarta do panierowania
2 jajka do panierowania
Karpia oprawić, umyć oskrobać łuskę, odciąć głowę (głowę można użyć do ugotowania wywaru na barszczyk czerwony czysty) Włożyć karpia do miski, zalać mlekiem i zostawić na kilka godzin.
Karpia dobrze umyć, pokroić na dzwonka, porządnie skropić sokiem z cytryny i oliwą, posypać otartą skórką z cytryny i tak pozostawić na kilka godzin. Panierować w mące (do maki dodać sól i pieprz, wymieszać) , jajku i bułce smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.