5-6 filetów śledzia solonego
1 słoik marynowanych śliwek
1 duża cebula
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
Śledzie wymoczyć w wodzie, obrać ze skórki zalać zalewą od marynowanych śliwek i odstawić
na ok 12 godzin. Po tym czasie śledzie wyjąć, osączyć i pokroić w dzwonka. Cebulę drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem
Na dnie salaterki posypać trochę cebuli, rozłożyć warstwę śledzi, przykryć cebulką , posypać drobno pokrojonymi śliwkami, przykryć warstwy majonezem wymieszanym z jogurtem, znów ułożyć śledzie, na nich cebulkę wszystko przykryć majonezem i udekorować kawałeczkami śliwek i piórkami cebuli.
W każde święta podaję podobne śledzie i tym razem wersja wigilijna jest również warta pokazania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.