1 dorsz ok 300 g
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
5 łyżeczek żelatyny
sól
pieprz
sok z cytryny
groszek konserwowy
natka pietruszki
listek laurowy
ziele angielskie 3-4 ziarna
Dorsza umyć, oczyścić, Marchewkę i pietruszkę obrać włożyć do garnka, dodać przekrojoną na pół cebulę, listek laurowy i ziele angielskie, na wolnym ogniu ugotować wywar z warzyw.
Warzywa wyjąć z wody, włożyć rybę, można przeciąć na pół. Gotować na bardzo małym ogniu ok 20 min. Wyjąć rybę na talerz, wywar przecedzić i dodać żelatynę, doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszać co jakiś czas aż żelatyna się rozpuści, przestudzić.
W szklaneczki lub małe filiżanki ułożyć dekoracyjnie pokrojone warzywa, natkę pietruszki i oczyszczoną z ości rybę. Zalać przestudzoną galaretką i wystudzić. Następnego dnia ogrzać szklaneczki w ciepłej wodzie i wyjąć tymbaliki. Ustawić na półmisku, udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.