1 op makaronu (proste rurki)
1 jajko
500 g mięsa mielonego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
szczypta imbiru
szczypta oregano
sól
pieprz
pół łyżeczki słodkiej papryki
woda lub bulion
3 łyżki oliwy
beszamel
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szkl mleka
sól
pieprz
szczypta imbiru lub gałki muszkatołowej
papier do pieczenia Jan Niezbędny
Makaron ugotować na półmiękko, ok 5-7 min. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i osączyć na durszlaku.
Na patelni przygotować sos boloński. Wlać oliwę, podsmażyć cebulkę posiekaną razem z czosnkiem,
dodać mięso mielone i przysmażyć cały czas mieszając i rozdrabniając na mniejsze grudki. Dodać przyprawy; oregano, pieprz, paprykę, imbir i marchewkę startą na tarce o dużych oczkach (ja dodaję jeszcze ćwierć łyżeczki cynamonu) ale te smaki nie każdemu odpowiadają Dodać koncentrat pomidorowy podlać wodą lub bulionem i pod przykryciem gotować ok 1 godz. (powinno się go gotować dłużej ale zabrakło mi czasu) :)
Makaron wrzucić do miski, wybić jajko i dobrze wymieszać ręką, (można je wcześniej rozmącić)
Ustawić makaron w tortownicy ( u mnie tortownica o śr 24 cm) . Wyłożyłam papierem ponieważ bałam się ze w czasie pieczenia coś przecieknie, nie jest to konieczne jeśli tortownica jest szczelna. )
Zalać sosem, lekko postukać by sos wszedł nieco w rurki.
Przygotować beszamel; na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , przysmażyć chwilę po czym mieszając rózgą dolewać stopniowo mleko, gdyby było za malło dodać jeszcze trochę, sos ma mieć konsystencję budyniu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem lub gałką muszkatołową.
Wylać sos na zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 30 min.
Podawać z surówką.
Inspirację znalazłam TU
Opublikowany w
super zapiekanka:)
OdpowiedzUsuńHA,ha,ha, fajnie wyszło.Ja zrobiłem trochę rzadszy sos do rurek ( część sosu zmiksowałem blenderem,a na wierzch dałem bardziej gęsty) i pomagałem sobie patyczkiem do szaszłyków,ale to jest zabawa.Teraz kupiłem takie większe rury - paccheri,to będzie łatwiej.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń