9 skrzydełek
1 cebula
1 marchewka
1 papryka
2 łyżki sosu sojowego
100 ml wina czerwonego
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki imbiru
1 łyżeczka sproszkowanych grzybów
ok 100 ml wody
szczypta chili w płatkach
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
Skrzydełka oczyścić, umyć i osuszyć.W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć wszystkie skrzydełka, nasępnie dodać sos sojowy, podlać winem, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę i paprykę. Podlać jeszcze niewielką ilością wody, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem ok 40 min. obracać i w razie potrzeby dolewać wody.
Tak przygotowane skrzydełka najlepiej smakują z ryżem.
Bardzo smakowite skrzydełka.
OdpowiedzUsuńo takimi to bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuń