Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

31 stycznia 2014

Dorsz parowany w kapuście pekińskiej


porcja dorsza ok 200 g
sok z cytryny
1 marchewka średnio ugotowana
1 cebula
1/4 papryki
sól morska
pieprz
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy
szczypta bazylii
3-4 liście kapusty pekińskiej


Dorsza umyć osuszyć, skropić sokiem z cytryny i 1 łyżeczką oliwy, w miseczce obracać od czasu do czasu. Cebulę i paprykę posiekać, przysmażyć na patelni na odrobinie oliwy, dodać sos sojowy i cukier, doprawić solą i pieprzem, dodać szczyptę bazlii. Na podwójnej warstwie folii aluminiowej rozłożyć liście kapusty pekińskiej, położyć marchewkę pokrojoną na plasterki i przykryć przysmażoną cebulką i papryką.
Na wierzchu położyć rybę, wylać na nią resztki marynaty. Zawinąć wszystko w jeden pakiecik i dokladnie zacisnąć folię aluminiową. i włożyć do małego garnuszka, zalać do polowy wodą i zagotować, zmniejszyć ogień kiedy się zagotuje i parować 30 min. Po tym czasie wyłączyć ogień i można pozostawić jeszcze na chwilę w garnku. Podawać rozwinięte razem z folią aluminiową.
Do dania można podać pieczone ziemniaczki.


Opublikowany i nagrodzony w


















3 komentarze:

  1. Bardzo ludię tak podane ryby.Mają swój smak i są bardzo delikatne,no i jeszcze najważniejsze - mało kalorii.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota...uwielbiam tak zrobione ryby.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...