400 g grzybów (u mnie opieńki)
200 g mięsa mielonego
500 ml bulionu wołowo drobiowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 papryka
2 pomidory
sól
pieprz
oregano
bazylia
listek laurowy
ziele angielskie
1 łyżeczka grzybów sproszkowanych suszonych
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
Mięso mielone przysmażyć z posiekaną cebulą i czosnkiem na patelni. Przełożyć do garnka, dodać bulion, obgotowane lub rozmrożone grzyby, pokrojoną w kostkę marchewkę i zagotować, Doprawić ziołami i sproszkowanymi grzybami (ja suszę opieńki i tłukę je w moździerzu) , dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Gulasz gotować ok godzinę pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby uzupełnić płyny. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do rozrzedzenia odrobinę wody. Podprawić gulasz i jeszcze chwilę pogotować. Podawać z pieczywem.
200 g mięsa mielonego
500 ml bulionu wołowo drobiowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 papryka
2 pomidory
sól
pieprz
oregano
bazylia
listek laurowy
ziele angielskie
1 łyżeczka grzybów sproszkowanych suszonych
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
Mięso mielone przysmażyć z posiekaną cebulą i czosnkiem na patelni. Przełożyć do garnka, dodać bulion, obgotowane lub rozmrożone grzyby, pokrojoną w kostkę marchewkę i zagotować, Doprawić ziołami i sproszkowanymi grzybami (ja suszę opieńki i tłukę je w moździerzu) , dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Gulasz gotować ok godzinę pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby uzupełnić płyny. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do rozrzedzenia odrobinę wody. Podprawić gulasz i jeszcze chwilę pogotować. Podawać z pieczywem.
mmmmmmmm, Twój gulasz wygląda przepysznie! Składniki rewelacyjne, wszystko w moich gustach:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny bo taaaaaak wygląda :)
OdpowiedzUsuń