1 op ciast francuskiego
300 g mięsa mielonego
2 łyżki groszku z puszki
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki natki pietruszki
1 mała cebula
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
pół łyżeczki tymianku
jajko do posmarowania
orzechy utłuczone do posypania
Groszek i kukurydzę rozgnieść widelcem dodać mięso i przyprawy oraz drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą, natkę i jajko, wszystko dobrze wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, w poprzek rozłożyć mięso , nadać mu owalny kształt. Ciasto naciąć po obu stronach w paseczki i zakładać przeplatając aż całe mięso zostanie przykryte. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i posypać orzechami.
Piec w temp 200 st przez 40 min.
Podawać pieczonymi ziemniaczkami i surówką z cykorii i ananasa.
300 g mięsa mielonego
2 łyżki groszku z puszki
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki natki pietruszki
1 mała cebula
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
pół łyżeczki tymianku
jajko do posmarowania
orzechy utłuczone do posypania
Groszek i kukurydzę rozgnieść widelcem dodać mięso i przyprawy oraz drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą, natkę i jajko, wszystko dobrze wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, w poprzek rozłożyć mięso , nadać mu owalny kształt. Ciasto naciąć po obu stronach w paseczki i zakładać przeplatając aż całe mięso zostanie przykryte. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i posypać orzechami.
Piec w temp 200 st przez 40 min.
Podawać pieczonymi ziemniaczkami i surówką z cykorii i ananasa.
Ależ apetycznie wygląda ten kulebiak! Na sam widok, aż zgłodniałam, super przepis! :)
OdpowiedzUsuńJaki piekny,istne dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńDzieki.. i pyszny był .. a pomysl tak mi jakos wpadl :P
UsuńŚliczny ten kulebiak.
OdpowiedzUsuńDziekuje :) Tylko zdjecia nie takie jak trzeba bo nagle aparat posłuszeństwa odmówil .. telefonem robiłam .. a po zjedzeniu nagle ozdrowial , tylko nie bylo juz co focić :P złośliwość rzeczy martwych.
Usuń