Takie staro dawne racuchy jak smażyła kiedys babcia
1 jajko
200 ml zsiadłego mleka lub kefiru
200 ml mleka
1,5 szkl mąki
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
łyżeczka sody
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mleko i kefir i na koniec mąkę wymieszaną z sodą.
Ciasto dobrze wymieszać. Smażyć na patelni zwilżonej smalcem lub olejem.
Placki na ciepło podawać z dżemem dyniowym i kubkiem mleka.
1 jajko
200 ml zsiadłego mleka lub kefiru
200 ml mleka
1,5 szkl mąki
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
łyżeczka sody
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mleko i kefir i na koniec mąkę wymieszaną z sodą.
Ciasto dobrze wymieszać. Smażyć na patelni zwilżonej smalcem lub olejem.
Placki na ciepło podawać z dżemem dyniowym i kubkiem mleka.
Moja mama robiła na samym zsiadłym mleku :)
OdpowiedzUsuńPlacków nie lubie (odraza z dzieciństwa) ale talerze booooskie :)
OdpowiedzUsuń