3 ozorki
1 marchewka
garść suszonych grzybów
sól
pieprz
majeranek
oregano
ziele angielskie
listek laurowy
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki pszennej
Ozorki umyć, sparzyć i zdjąć skórkę. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać obraną marchewkę, ziarna jałowa i ziele angielskie oraz listek laurowy. Gotować do miękkości ok godzinę.
Wyjąć ostudzić i pokroić na plasterki. Wywar przecedzić zalać nim ozorki trochę pozostawić do wymieszania z mąką, ozorki powinny być zanurzone do 3/4 wysokości. Dodać pokrojoną marchewkę, przyprawić solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Grzyby zetrzeć na proszek w moździerzu i dodać do ozorków.
Pozostawiony wywar wymieszać z mąką kukurydzianą i pszenną.
Ozorki z grzybami poddusić ok 15 min. Dodać mąkę rozmieszaną z wywarem , wymieszać i zagotować sos.
Podawać z ziemniakami i buraczkami.
zjadłabym, strasznie pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńja ozorki do tej pory tylko w sosie chrzanowym robiłam :)
Zapewniam za potwierdzeniem rodziny ze tez są pyszne. :)
UsuńPysznie czy strasznie - bo nie zrozumiałem?
UsuńBardzo lubię ozorki.W tym tygodniu na pewno muszę zrobić.No nie w tym,bo dzisiaj jest niedziela,ale w przyszłym.Faktycznie w sosie grzybowym jeszcze nie robiłem.Przeważnie chrzanowym,koperkowym,jeszcze pomyślę.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować w grzybowym, ja natomiast nie robiłam jeszcze w koperkowym. Ale nic straconego. Lubimy ozorki wiec pewnie kiedys zrobię.
Usuń