500 g wieprzowiny (łopatka)
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka brązowego ryżu
1 szkl białego wina
2 szkl wody
szczypta bazylii
1 mała papryczka chili
pół czerwonej papryki
sól
pieprz
pół łyżeczki papryki słodkiej
tłuszcz do smażenia
Mięso pokroić w drobną kostkę, Marchewkę, cebulę, i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać tłuszcz, najpierw przyrumienić cebulę z czosnkiem, dodać marchewkę , podsmażyć ok 1 minutę, dodać mięso i smażyć aż lekko zacznie sie rumienić. Następnie dodać ryż, po 3 minutach podlać winem, dodać przyprawy, paprykę pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną chili. Smażyć aż ryż wchłonie wino, podlewać stopniowo wodą i ciągle gotować. Kiedy ryż juz będzie prawie miękki przykryć pokrywką i odstawić z ognia na ok 15 min.
Po tym czasie risotto nadaje się juz do jedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.