500 g wieprzowiny (szynka)
1 marchewka
1 cebula
1 papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
50 ml czerwonego wina
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
sól
pieprz
szczypta imbiru
Mięso pokroić w paseczki, marchewkę pokroić w słupki, paprykę w paseczki, Cebulę i czosnek drobno posiekać. W wooku rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekane warzywa, chwilę podsmażyć , dodać mięso , sos sojowy i przyprawy. Wysmażyć, następnie dodać wino i smażyć aż do momentu odparowania.
Podawać z ryżem.
Od dziecka uwielbiam kuchnię chińską! Chętnie spróbuję zrobić takie danko na obiad :)
OdpowiedzUsuń