2 szkl mąki
2 żółtka
1 całe jajko
200 g margaryny
cukier wanilinowy
150 g cukru pudru
na lukier
1 białko
1 szkl cukru pudru
Zagnieść ciasto z podanych składników , wałkować cienko i wykrawać małe ciasteczka kieliszkiem.
Z białka i cukru pudru utrzeć lukier (cukier dodawać stopniowo) Kiedy lukier jest już gęsty, posmarować wszystkie ciasteczka i upiec na złoty kolor w temp 180 st ok 20 min.
Ciasteczka można przekładać dżemem, ja jednak wolę takie do chrupania.
Opublikowany w
Proste i pyszne ciasteczka, takie lubię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńO fajne,zapisuję!
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać ile wychodzi tych ciasteczek? :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie. Pozdrawiam
Nie jestem w stanie teraz juz określić ilości .. chyba mialam ich dwie blaszki takie od piekarnika
Usuń