6 białych papryk
2 piersi z kurczaka
sól
pieprz
oregano
ćwierć łyżeczki cynamonu
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta suszonej chili
1 jajko
na sos
2 łyżki nadzienia od papryczek
pół szkl soku pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka śmietany
sól
pieprz
Papryczki umyć, odciąć korzonek i oczyścić środek z gniazd nasiennych.
Filety z kurczaka posiekać drobno, dodać przyprawy, drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Wybić jajko, wymieszać i napełnić papryczki, przykryć odciętym krążkiem z korzonkiem i ułożyć w brytfance.
Posmarować oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 min w temp 180 st.
Jeśli zostało troszkę nadzienia, przyda się do sosu. W rondelku rozgrzać łyżkę tłuszczu, dodać mięso podsmażyć, dodać pół szkl wody, sok pomidorowy i koncentrat, pogotować ok 10 min. Sos zmiksować blenderem i nastawić jeszcze raz na ogień, przyprawić do smaku dodać śmietanę ..
Danie podałam z brązowym ryżem
Przeapetyczny pomysł. Po prostu.
OdpowiedzUsuń