ciasto
200 g mąki
30 g margaryny
1 łyżka cukru
10 g drożdży
1 jajko
szczypta soli
80 ml mleka
3- 4 jabłka
wiórki kokosowe
na kruszonkę
1/4 kostki margaryny
1 szkl mąki
pół szkl cukru
do formy tłuszcz i wiórki kokosowe
Mąkę przesiać, i wsypać do miski. Mleko zagrzać na na ciepło (nie gorąco) rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Do mąki dodać sól, wlać mleko z drożdżami, rozpuścić margarynę, jajko rozmącić w kubeczku dodać do ciasta i wygnieść ciasto w misce. Ciasto wyrobione odkleja się od miski i od ręki.
Na koniec obsypać ciasto mąką , przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 min.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z garścią wiórek kokosowych.
Z mąki margaryny i cukru przygotować kruszonkę.
Formę (mała tortownica ok 22 cm śr) nasmarować margaryną, posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć dno formy i wyciągnąć nieco na boki. Wysypać jabłka, przykryć kruszonką. Odstawić na ok 20 min do podrośnięcia. Piec 35 min w temp 175 st.
Cudowne ciasto! Ja też robię dzisiaj drożdżowe z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis.Kiedyś jadłem podobną.Bardzo mi smakowała,zresztą bardzo lubię szarlotki i serniki.Tak właściwie nie wiem które bardziej.
OdpowiedzUsuńTo taka babcina szarlotka .. pamietam ze jak babcia piekla w piecu bułki to czesto robila taką szarlotke tylko mówila na nią "Kruszanka" i ciasto było grubsze, ale skąd ta nazwa to nie wiem :) moze od kruszonki..
UsuńOj takiej szarlotki to bym zjadla:)
OdpowiedzUsuń