2 marchewki
1 cebula
100 g groszku cukrowego
3/4 szkl ryżu
3/4 szkl wina białego półwytrawnego
1 i 1/3 szkl wody lub bulionu
sól
pieprz
bazylia
oregano
szczypta mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Mięso odkroić od kości i podzielić na niezbyt drobne kawałeczki, dodać do smażonej marchewki i cebuli, trochę przyrumienić, następnie dodać ryż i znów podsmażyć kilka minut. w kolejnym etapie dodać przyprawy, strączki groszku, bulion i wino , przykryć i dusić, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie większość płynu, przykryć i wyłączyć ogień, odstawić na ok 15-20 min. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Pyszne danie...
OdpowiedzUsuń