500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 marchewka
100 g kapusty pekińskiej
pół szkl kuskus
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
sos sojowy ciemny
przyprawa chińska
szczypta cynamonu
2 jajka
papier ryżowy
Kaszkę zalać wrzątkiem ok 1 cm nad poziom kaszy, przykryć talerzykiem i odstawić.
Mięso przysmażyć z drobno posikaną cebulą i startą na tarce marchewką.
Doprawić do smaku przyprawą chińską, pieprzem, cynamonem i smażyć ok 15 min mieszając, na koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę kapustę pekińską, przemieszać kilka razy i zakończyć smażenie.
Mięso przełożyć do miski i dodać kaszkę i przestudzić. Doprawić sosem sojowym, dodać jajka i wymieszać.
Papier ryżowy moczyć w wodzie i na każdy nakładać łyżkę nadzienia, zawijać tradycyjne sajgonki.
Smażyć na złoty kolor przed podaniem.
Podawać z surówką i sosem sojowym lub słodko kwaśnym.
Pycha,pycha ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite.
OdpowiedzUsuń