Po raz drugi tata z łososiem :)
ciasto francuskie
200 g łososia
sok z cytryny
oliwa
70 g pieczarek
1 papryczka chili
3 jajka
sól
pieprz
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka usiekanego koperku
szczypta oregano
50 g mozzarelli z bloku
Łososia pokroić na cieniutkie plastry, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić na kilka godzin.
Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Śmietanę wymieszać z jajkami , natką pietruszki i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Na cieście ułożyć cieniutko pokrojone pieczarki, wylać masę jajeczno śmietanową, ułożyć łososia. Na wierzchu ułożyć znów pieczarki i drobniutko posiekaną papryczkę chili, posypać startą na tarce mozzarellą i szczyptą oregano.
Upiec w piekarniku w temp 200 st ok 35 min.
ciasto francuskie
200 g łososia
sok z cytryny
oliwa
70 g pieczarek
1 papryczka chili
3 jajka
sól
pieprz
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka usiekanego koperku
szczypta oregano
50 g mozzarelli z bloku
Łososia pokroić na cieniutkie plastry, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić na kilka godzin.
Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Śmietanę wymieszać z jajkami , natką pietruszki i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Na cieście ułożyć cieniutko pokrojone pieczarki, wylać masę jajeczno śmietanową, ułożyć łososia. Na wierzchu ułożyć znów pieczarki i drobniutko posiekaną papryczkę chili, posypać startą na tarce mozzarellą i szczyptą oregano.
Upiec w piekarniku w temp 200 st ok 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.