1,5- 2 kg nóżek i kolanek wieprzowych
2 marchewki
5-6 ząbków czosnku
ziele angielskie
listek laurowy
sól
pieprz
pieprz ziołowy
groszek z puszki
natka pietruszki
jajka na twardo
Nóżki i kolanka oczyścić, zalać wodą do ogólnej pojemności ok 4,5 l dodać 2 listki laurowe, kilka ziarna ziela angielskiego i trochę utłuczonego pieprzu , gotować na wolnym ogniu przez ok 2,5 godziny. Godzinę przed zakończeniem dodać marchewkę. Kiedy juz nóżki zaczną się rozpadać wyjąć wszystko do dużego naczynia i przestudzić. Do wywaru dodać rozgnieciony czosnek i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do naczyń na rozłożyć, plasterki marchewki, plasterki jajek , natkę pietruszki i groszek. Oddzielić mięso od kości, rozdzielić do miseczek i zalać wywarem. (można dodać jeszcze trochę warzyw jeśli ktoś lubi. Wystudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.