ciasto
450 g mąki
300ml wrzątku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
nadzienie;
600 g serc i żołądków drobiowych
3/4 szkl kaszy jaglanej
1 marchewka
1 cebula
sól
pieprz
pieprz staropolski Ziołowy
1 jajko
Serca i żołądki oczyścić i ugotować z marchewką i cebulą, z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.
Kaszę ugotować w proporcji 1:2 najlepiej w wywarze z ugotowanych podrobów, ewentualnie w wodzie. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia
Żołądki i serca zemleć w maszynce do mięsa razem z marchewką i cebulą i wystudzoną kaszą.
Dodać jajko , przyprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i dobrze wymieszać.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej , zalać wrzątkiem , wymieszać łyżką , a kiedy troszkę przestygnie zagnieść ciasto.
Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi.
Ugotować w osolonym wrzątku, podawać z tłuszczem i skwarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.