700 g żeberek w jednym kawałku
sól
pieprz
kolendra
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu z mniszka
szczypta chili w płatkach
ziemniaki ok 700 g
Żeberka umyć osuszyć , posypać solą, pieprzem, chili polać miodem, octem i oliwą, natrzeć całość i odstawić na 2-3 godziny. Ziemniaki obrać, przekroić na 4 części, Polać oliwą posypać solą i pieprzem, wymieszać.
Na blaszce ułożyć żeberka, i ziemniaki, Przykryć folią aluminiową i piec ok 45 min w temp 210 st.
Następnie zdjąć folię i przyrumienić mięso i ziemniaki przez kolejne 15 min.
Podawać z sałatą.
Bardzo lubię taki obiad.Smacznie i apetycznie podane.
OdpowiedzUsuńpyszne są takie ziemniaczki i żeberko super pasuje;) często robię takie ziemniaki posypuję jeszcze ziołami prowansalskimi...polecam do wypróbowania żeberko w sosie musztardowo-koperkowym dla odmiany;) pozdrawiam;zapraszam na bloga
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/zeberko-w-sosie-musztardowo-koperkowym.html
Uwielbiam zeberka i ziemniaki pieczone :))))))
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Czy ktos juz robił ten przepis? czy45 min to nie za mało dla żeberek???
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od wieku zwierzęcia z którego pochodzą żenerka, Mnie się trafiły bardzo miękkie , i te 45 + 15 przyrumieniania w zupełności wystarczyły. Trzeba sprawdzać miękkość widelcem.
UsuńEkstra smaczne
OdpowiedzUsuń