500 g mięsa wieprzowego (szynka)
1 cebula
3 marchewki
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka octu jabłkowego
sos sojowy
oliwa
sól
pieprz
oregano
majeranek
pieprz ziołowy staropolski
200 ml śmietany
2 łyżki mąki
3 białe papryczki
1,5 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
100 g sera feta
50 g mozzarelli z bloku
Mięso pkroić w kostkę, posypać przyprawami, skropić octem balsamicznym i jabłkowym oraz oliwą. Odstawić na ok pół godziny. Przygotować garnek taki w którym można smażyć, gotować i zapiekać.
Na dno garnka podlać odrobinę tłuszczu, podsmażyć cebulę , dodać marchewkę pokrojonąna niezbyt drobne kawałki. Dodać mięso i smażyć , kiedy juz odparuje i nabierze koloru, podlać wodą, ok 1 szkl. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości.
Kaszę wymieszać z serem feta, doprawić do smaku pieprzem i solą. Papryczki naciąć od korzonka i wydrążyć gniazda nasienne, Porządnie napchać w nie kaszy z serem.
Przyrumienić dookoła papryczki na patelni.
Gulasz doprawić śmietaną , zagotować. Na gulaszu ułożyć nadziane i obsmażone papryki, posypać mozzarellą startą na tarce i szczyptą oregano. Zapiec w temp ok 180 st ok 15-20 min. aż ser się przyrumieni.
Podawać z pomidorkiem lub sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.