600 g karkówki w 3 plastrach
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki papryki słodkiej
1 ząbek czosnku
gałązki świeżego tymianku
1 łyżeczka mąki
400 g rzodkiewek
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
3/4 szkl mleka
Ocet, oliwę i przyprawy wymieszać w naczyniu.
Karkówkę namoczyć z obu stron w marynacie, posypać tymiankiem i pozostawić na ok 2 godziny.
W głębokiej patelni najpierw przysmażyć plastry mięsa, dodać resztę marynaty i podlać szklanką wody. Przykryć i dusić ok 40 min. W razie potrzeby uzupełnić by nie przypalić mięsa. Na koniec delikatnie sypiąc przez małe siteczko dodać mąkę i szybko wymieszać by powstał ładny sos.
Rzodkiewki umyć odciąć ogonki i natkę
, ugotować w wodzie , przez ok 5-7 min. Odcedzić, zalać mlekiem i zagotować ponownie w mleku, przez chwilę , ponownie odcedzić. Przygotować z masła i bułki tartej zasmażkę i dodać do rzodkiewek, posolić i doprawić pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.