8 jajek na twardo
1 jajko surowe
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
szczypiorek
1 łyżka usiekanego koperku
na sos
pęczek koperku
kilka szczypiorek
1 łyżka masła
200 ml śmietany
1 szkl mleka
2 łyżki mąki
sól
pieprz
kilka kropel soku z cytryny
Jajka na twardo posiekać , dodać jajko surowe , zmiażdżony czosnek, szczypiorek i koperek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać masę jajeczną. Formować małe kotleciki panierować w bułce tartej i usmażyć na rumiany kolor.
sos;
Koperek posiekać drobno. W rondelku roztopić masło i przyrumienić króciutko szczypiorek. Śmietanę i mleko wymieszać razem, dodać mąkę i dobrze rozmieszać. Do rondelka wlać bazę sosu i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Gdyby sos był za gęsty można dodać odrobinę mleka. Do sosu wrzucić koperek i mieszając gotować ok 5 min. doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać kotleciki na gorąco z mlodymi ziemniakami , polewać sosem koperkowym.
Uwielbiam! Robię podobne ale bez czosnku :) Idealne danie na gorące dni!
OdpowiedzUsuńPROSTE I ORYGINALNE ;MUSZĘ WRESZCIE WYPRÓBOWAĆ;) POLECAM FASOLKĘ SZPARAGOWĄ Z PIETRUSZKĄ NA OSTRO;POZDRAWIAM;
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/