5 porcji
na ciasto
2 szk mąki
1 jajko
1 żółtko
pół kostki margaryny
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki suszonych pomidorów z chili
szczypta soli
nadzienie
500 g szpinaku
100 g sera feta
100 g sera białego
pół cebuli
tłuszcz do smażenia
3 ząbki czosnku
pieprz ziołowy staropolski
pieprz czarny mielony
150 g dobrej podsuszanej cienkiej kiełbasy
żółty ser
oregano
Mąkę wymieszać z resztą składników, zagnieść twarde ciasto. Przygotować 5 foremek na tarty o śr 15 cm.
Wałkować cienko i wylepić wszystkie foremki (można jedną dużą)
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i przyprawy, wysmażyć i odparować. Wystudzić i wymieszać z serem feta i białym.
Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spody ok 15 min. Wyjąć, nałożyć nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano.
Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez ok 15 min.
Podawać z sosem pomidorowo paprykowym lub sałatką z warzyw sezonowych.
Ojej nigdy nie jadłam takiej tarty.
OdpowiedzUsuńŚwietne! Wyglądają przepięknie! Zrobię synkowi - jest fanem szpinaku :-)
OdpowiedzUsuń