300 g mięsa mielonego
1 jajko
2 kromki chleba czerstwego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
szczypta oregano
szczypta lubczyku
sos
pół cebuli
1 łyżka masła
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szkl wody
2 łyżki mąki
sól
pieprz
szczypta lubczyku
szczypta oregano
1 łyżeczka cukru
pół główki młodej kapusty
1 szkl mleka
bułka tarta do panierowania i do smażenia
tłuszcz
Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości brzoskwinki i panierować w bułce tartej.
Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając.
Kapustę pokroić na 3 części, spiąć szpikulcem by się nam nie rozpadła . Zagotować wodę z mlekiem 1:1 dodać soli i cukru. Włożyć kawałki kapusty i gotować ok 10-15 min. Wyjąć ostrożnie z wywaru. osączyć. Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu dodać 3 łyżki bułki tartej i przyrumienić. Polać kapustę. Danie podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.